VA-gebyr basert på bruksareal eller vannmåler?

22.10.2021

Av Sveinung Sletten

Jeg er bedt av styret om å lage et info-skriv om valg av metode for å fastsette vann- og avløpsforbruket i hytta eller huset: Skal vi ta utgangspunkt i bruksarealet (slik det er mest vanlig i private hjem), eller måle det faktiske forbruket ved hjelp av en kommunal vannmåler. Vedlagt er et regneark som gir deg mulighet til å skrive inn fire parametre som er bestemmende for kostnaden ved hver av de to måtene å måle kostnader på: 1)Bruksareal i m2, 2)vannforbruk i liter per person per døgn, 3)gjennomsnitt antall døgn per år, 4)gjennomsnittlig antall personer per døgn. Ved å fylle inn tall i cellene B4, B5, B6 OG B7, vil regnearket vise deg hvor mye du må betale for hver av de to måtene å fastsette kostnadene for bruk av kommunalt vann og avløp.

Et viktig element er hvor mye vann hver person bruker per døgn. Det kan være vanskelig å anslå for oss som ikke har hatt vannklosett på hytta. Jeg har funnet en del undersøkelser som viser at utviklingen i folks bruk av hytter går i retning av et hjem nr 2, mer enn bruk som den tradisjonelle norske hytta, langt til fjells, uten strøm og vann. Dette slår ut i et vannforbruk (og ditto avløpsforbruk) som ligner mer på forbruket i et hjem. Det kan faktisk se ut til at et gjennomsnitts-forbruk på hytter med innlagt vann, toalett, dusj osv. i Norge allerede kan ligge rundt 150 liter per person per døgn, noe mange nok vil være overrasket over.

For å få et realistisk kostnadsbilde for hytter som ikke har hatt innlagt vann - og i alle fall ikke vannklosett - er det nok bedre å legge til grunn et høyere vannforbruk per person per døgn, enn det vi i første omgang ser for oss. Tenk litt over antall toalettbesøk og hvor mye vann en cisterne rommer. Tenk på antall minutter i dusjen, forbruk i oppvaskmaskin, vaskemaskin, hagevanning og boblebad....det blir liter av slikt! Et realistisk anslag for vannforbruk vil også gi et riktigere grunnlag for kostnadsanslag - og for å sammenligne de to metodene for måling av vannforbruket: 1) Å la bruksareal avgjøre, eller 2) å måle faktisk forbruk ved bruk av en vannmåler.

For den som lurer: for beregning av avløpsforbruket settes volumet likt vannforbruket - men prisen er nesten dobbelt så høy per m3.

VANNMÅLER BEST FOR MILJØ OG LOMMEBOK, FAST PRIS BEST FOR VA-ANLEGGET - OG FAMILIEFREDEN? Som tabellen over viser, er det først med liten hytte, stort vannforbruk, hyppig bruk av hytta ogmange gjester, at måling ved bruksareal kan konkurrere med vannmåler rent kostnadsmessig. Riktignok kommer til et en-gangsbeløp for montering av vannmåler, men mange hytter har allerede fått installert konsoll for slik vannmåler, slikt det ikke burde bli noen formue. Selve måleren leies av kommunen og prisen er inkludert i det vedlagte regnearket.

Med stort areal og relativt begrenset bruk av hytta, er det liten tvil om at vannmåler er klart billigst. Men for noen vil det være attraktivt å ha en fast VA-avgift satt ut fra bruksareal i hytta og deretter slippe å bekymre seg over tenåringen som bruker en halvtime i dusjen, eller det å bruke god tid og mye vann for å spyle hytta ren, eller vanne blomsterbedet.

For VA-anlegget er det en stor fordel at det brukes tilstrekkelig mye vann, for da får vi bedre gjennomspyling av rørene, og dermed redusert risiko for bunnfall i perioder med liten aktivitet i hyttene, noe som i verste fall kan føre til tilstopping og økt behov for gjennomspyling.

SPYLING FØR AVREISE KOSTER 1-2 KRONER - Se mer om bruk av anlegget og kostnader under tabellene i regnearket. Viktigst: Før du forlater hytta etter bruk: Spyl nok vann ned i pumpekummen til at pumpen starter og tømmer kummen. Det koster fra 1 - 2 kroner ved bruk av hhv 30 og 60 liter vann! Da bidrar du til bedre gjennomspyling i anlegget, og til at det ikke danner seg gasser og lukt i pumpekummen.